Deltoidi spadaju u mišićne skupine koje su među najtežima za razviti. Također, oni su i među najpodložnijima ozljeđivanju. Glenohumeralni (rameni) zglob je najbitniji zglob u izvođenju gotovo svih funkcija gornjeg dijela tijela. Zato, ako želite podizati teške utege, morali bi imati dovoljno razvijena ramena koja su dorasla izazovima.

Pri izvođenju vježbi morate uzeti 2 faktora u obzir, prvi je da koristite pokrete koji će čuvati zdravlje ramenog zgloba, te morate maksimalno angažirati mišiće kako bi ih natjerali da rastu. Često je teško imati tako dobru kombinaciju u jednoj vježbi, ali ova nova vježba koju vam donosimo uspijeva upravo to.

Riječ je o potisku ramenima s neutralnim hvatom (neutral-grip shoulder press) za čiju izvedbu se koristi lat šipka koja se koristi za povlačenje s time da je kabel pričvršćen na dno ručke, a vježba se izvodi tako da podižete ručku/kabel prema gore, a ne dolje.

U početnom položaju, kotačić kabla trebao bi vam se nalaziti u razini trbuha ili donjeg dijela prsa, laktovi stajati oko 45 stupnjeva od tijela, a ruke u neutralnom hvatu okrenute jedne prema drugoj. Takav položaj ruku smanjuje nepotrebni pritisak na ramena i tako ih štiti od ozljeda. Preporučuje se da krenete s manjim težinama i odradite 4 serije sa po 10 ponavljanja.

Ispod u 2 videa iz različitih kuteva pogledajte kako se pravilno izvodi ova vježba.