• Povezanost mišića - od glave do pete   Jesmo li svjesni da pomicanjem malog prsta na ruci pomičemo i mišiće u bočnoj strani vrata i glave, da napetošću mišića vilice utječemo na položaj vratne kralježnice, a tako i na zdjelicu, da spuštena stopala utječu na položaj koljena, zdjelice, cijele kralježnice, ramena i glave? Veza među svim tim, naoko nevezanim i udaljenim sustavima predstavalja fascija.
   Fascija (ovojnica) je dio vezivnog tkiva koje se proteže i omotava čitavo tijelo. To je kompleks membrana spojenih sa skeletom, koje prenose minimalne tenzije i najmanji segmentalni pomak na čitavo tijelo. Omotava čitavo tijelo.

   Fascije okružuju i omotavaju organe, mišiće i kosti. Fascije koje omotavaju mišiće nazivaju se miofascije. Zajedničko svim fascijama je da grade veliku zaštitnu mrežu koja se nigdje ne prekida i imaju uvijek dva sloja među kojima je tekućina koja omogućuje nesmetano pomicanje i klizanje. Fascije obavijaju mišićna vlakna, mišićne snopiće i sam mišić. Održavanu položaj i smjer vlakana i mišića, zadržavaju kontrakciju mišića u svojim granicama, daju kontrakciji značaj, smisao i smjer, sprečavaju oštećenja i tvore njegov završni dio - hvatište i polazište tj. tetivu. Fascija je vezana i za koštani sustav, ali samo na određenim mjestima. Ti spojevi prenose pokrete i dozvoljavaju svim dijelovima tijela da u sinergiji prate pokrete tj. da sudjeluju u pokretu, jer fascijacije omogućuju pokrete u prvom redu jer se jedna nadovezuje na drugu, bez ikakvog prekida i time se ostvaruje komunikacija najudaljenijih dijelova tijela.

   Upravo ta komunikacija otvara mogućnost sagledavanja mišićno-zglobnog sustava u puno širem kontekstu. Naime, mišić bi se trebao doživjeti na razini sustava, a ne izolirano. Navodim primjer na običnoj, vunom pletenoj vesti. Kada povučeno jedan rub veste, ostali njeni dijelovi će se pomicati prema mjestu povlačenja, Sada zamislimo da u tkanje provučeno čačkalice. Kada povučeno jedan kraj veste, zajedno sa vunom pomiču se i čačkalice. To je jednostavan primjer sinergije tj. cjelovitosti koja se očituje među tvrdim (koštanim) i mekanim, elastičnim (mišićnim) dijelovima tijela. Kada pomičemo jedan dio, međusobnom komunikacijom preko fascije pomiče se i drugi dio tijela. Iz istog razloga se i simptomi u tijelu mogu javiti daleko od stvarnog mjesta povrede, što je apsolutna revolucija u sagledavanju, dijagnosticiranju i liječenju povreda.

   Nekadašnji način (često još i danas uvriježen) je sagledavanje mišića u izolaciji, jedan po jedan. No, mišići se nikada ne kontrahiraju izolirano. Mišići funkcioniraju kao koordinirane vrpce međusobno povezane miofascijalnim tkivom. Mišići se mogu vizualizirati kao da su povezani jednom ovojnicom koja obavija kostur od stopala do glave tvoreći miofascijalne meridijane u tijelu. Ti se meridijani mogu sagledati i na način kako ih prikazuje kineska medicina, samo na 'zapadni način'. Trener ili maser na taj način, vodeći se po tim 'vrpcama' mogu locirati stvaran izvor nelagode ili boli i riješiti ga. Upravo fascije koje se protežu od glave do pete, na stražnjoj su i prednjoj strani tijela, prolaze svim tkivima u tijelu (uključujući i cirkulaciju i organe) mogu nas voditi do izvora problema.

   Pilates instruktori na primjer mogu lakše, uz pomoć anatomske mape miofascijalnih vrpca, odrediti stvaran uzrok nekog problema, gdje je izvor napetosti. Česta zategnutost mišića stražnje strane natkoljenica sada se sagledava kao cjelina, a ne kao izolirana mišićna skupina. Fascija mišića stražnje strane natkoljenice proteže se od stopala kroz stražnju stranu noge kroz jednu stranu leđa, preko stražnje strane vrata, preko gornjeg dijela glave i završava na kostima čela, odmah iznad očiju.
   Pilates vježba 'Leg Circles' mnogima, pogotovo početnicima, teška je pri zadržavanju neutralne zdjelice. Uvriježeno je mišljenje da je tako zbog slabosti leđnih, trbušnih ili mišića dna zdjelice. No, problem može biti u nozi ili ...u vratu. Prateći meridijane fascija lakše se može otkriti izvor nejednakosti u mišićnoj snazi u određenom dijelu tijela i na taj način indirektno djelovati na otklanjanje nestabilnosti u jednom dijelu tijela prateći puteve meridijana (miofascija) do izvora problema.

   Kod izvođenja vježbe 'hundred', ako se radi u konačnoj izvedbi - sa pruženim nogama, pruženim rukama kraj tijela, podignutom glavom i prsima od poda, radi u potpunosti cijelo tijelo, svi mišići su aktivni, od centra tijela prema periferiji – rukama, nogama i glavi, kao i od mišića u centru tijela (core) u dubini bliže prema kostima i oprema površini tijela bliže prema koži.

   Promatrajući tijelo na taj način i klijenti koji prakticiraju Pilates ili bilo koju drugu sportsko-rekreativnu aktivnost postaju svjesniji funkcioniranja svog tijela kao cjeline, a tako i motiviraniji za vježbanje zbog bržih vidljivih rezultata koje nosi takva svjesna povezanost uma i tijela.

   Izvor: www.anatomytrains.com

   Ksenija Tićak, prof. kineziologije,
   Pilates body instruktor
  • Aktivne teme

   Zeha

   Bol u koljenu

   Začetnik teme: Zeha

   Pozz,

   Nakon par dana intezivog trcanja pojavio se bol u koljenu, i evo vec par dana me boli svaki put kada trcim.
   Prilikom ustajanja

   Last Post By: Argentum 29-07-15, 01:56 Idi na posljednju poruku
   dankogrg

   kupujem prečku za zgibove ili vratilo (cijena nebitna)

   Začetnik teme: dankogrg

   tražim vratilo ili prečku za zgibove koja nije proizvedena u zemlji trećeg svijeta,
   spreman sam platiti više.
   zar mi stvarno to nitko

   Last Post By: kelly 29-07-15, 00:18 Idi na posljednju poruku
   Kahn

   Kahn dijeta...

   Začetnik teme: Kahn

   Da ne duljim previše. Prije državnog u powerliftingu sam se ufeta ko krava i mora sam sanirat štetu. Odabra sam ležerniji pristup nego inače pa se

   Last Post By: Argentum 30-07-15, 00:40 Idi na posljednju poruku
   Driver

   Osnovne vjezbe kod kuce za grudi

   Začetnik teme: Driver

   Pozdrav svima,imam par pitanja za vas pa valjda bude pomoci za mene.Nisam nikad vjezbao osim osnovnih vjezbi(sklekovi,trbusnjaci).Moj najveci problem

   Last Post By: Argentum 30-07-15, 00:35 Idi na posljednju poruku
   Biggy

   Da li uzet mass gainer

   Začetnik teme: Biggy

   Eh ovako razmisljam da uzmem mass gainer.
   Pijem kreatin pa bi to dvoje mjesao.Koji bi mi vi preporucili.Razmisljao sam da uzmem od ON.

   Last Post By: kelly 22-07-15, 20:51 Idi na posljednju poruku
   Matan

   Beta-alanine

   Začetnik teme: Matan

   Zanima me vase iskustvo sa istim..
   Ima li kakve koristi to uzimati?
   Dobio sam jedno pakovanje 200-300 tableta (neznam tocno)
   I pio

   Last Post By: staragarda 24-07-15, 14:31 Idi na posljednju poruku
   Biggy

   Pozdrav

   Začetnik teme: Biggy

   Pozdrav imam 16 godin,visok sam 178 cm,imam 60kg.Treniram u teretani 5x sedmicno.
   Treniram mjesec dana,trenirao sam MMA i BJJ 1godinu

   Last Post By: Biggy 21-07-15, 23:44 Idi na posljednju poruku
   Xaptor

   Koji program vjezbi i prehrane da koristim?

   Začetnik teme: Xaptor

   Pozdrav, visok sam 201 cm i imam 82,5 kg. Isao sam u teretanu, ali sa prekidima. Treniram karate, a na njemu su vecinom kondicijski treninzi. Kako da

   Last Post By: picok 22-07-15, 21:07 Idi na posljednju poruku
   Fera17

   Zna li netko nutritivni sastav PIK kuhane šunke?

   Začetnik teme: Fera17

   Pik kuhana sunka. Znade li tko mosda nutritivni sastav i dal se moze jesti na keto..

   Poslano sa mog D2303 koristeći Tapatalk

   Last Post By: Tiger 21-07-15, 23:01 Idi na posljednju poruku