• Povezanost mišića - od glave do pete   Jesmo li svjesni da pomicanjem malog prsta na ruci pomičemo i mišiće u bočnoj strani vrata i glave, da napetošću mišića vilice utječemo na položaj vratne kralježnice, a tako i na zdjelicu, da spuštena stopala utječu na položaj koljena, zdjelice, cijele kralježnice, ramena i glave? Veza među svim tim, naoko nevezanim i udaljenim sustavima predstavalja fascija.
   Fascija (ovojnica) je dio vezivnog tkiva koje se proteže i omotava čitavo tijelo. To je kompleks membrana spojenih sa skeletom, koje prenose minimalne tenzije i najmanji segmentalni pomak na čitavo tijelo. Omotava čitavo tijelo.

   Fascije okružuju i omotavaju organe, mišiće i kosti. Fascije koje omotavaju mišiće nazivaju se miofascije. Zajedničko svim fascijama je da grade veliku zaštitnu mrežu koja se nigdje ne prekida i imaju uvijek dva sloja među kojima je tekućina koja omogućuje nesmetano pomicanje i klizanje. Fascije obavijaju mišićna vlakna, mišićne snopiće i sam mišić. Održavanu položaj i smjer vlakana i mišića, zadržavaju kontrakciju mišića u svojim granicama, daju kontrakciji značaj, smisao i smjer, sprečavaju oštećenja i tvore njegov završni dio - hvatište i polazište tj. tetivu. Fascija je vezana i za koštani sustav, ali samo na određenim mjestima. Ti spojevi prenose pokrete i dozvoljavaju svim dijelovima tijela da u sinergiji prate pokrete tj. da sudjeluju u pokretu, jer fascijacije omogućuju pokrete u prvom redu jer se jedna nadovezuje na drugu, bez ikakvog prekida i time se ostvaruje komunikacija najudaljenijih dijelova tijela.

   Upravo ta komunikacija otvara mogućnost sagledavanja mišićno-zglobnog sustava u puno širem kontekstu. Naime, mišić bi se trebao doživjeti na razini sustava, a ne izolirano. Navodim primjer na običnoj, vunom pletenoj vesti. Kada povučeno jedan rub veste, ostali njeni dijelovi će se pomicati prema mjestu povlačenja, Sada zamislimo da u tkanje provučeno čačkalice. Kada povučeno jedan kraj veste, zajedno sa vunom pomiču se i čačkalice. To je jednostavan primjer sinergije tj. cjelovitosti koja se očituje među tvrdim (koštanim) i mekanim, elastičnim (mišićnim) dijelovima tijela. Kada pomičemo jedan dio, međusobnom komunikacijom preko fascije pomiče se i drugi dio tijela. Iz istog razloga se i simptomi u tijelu mogu javiti daleko od stvarnog mjesta povrede, što je apsolutna revolucija u sagledavanju, dijagnosticiranju i liječenju povreda.

   Nekadašnji način (često još i danas uvriježen) je sagledavanje mišića u izolaciji, jedan po jedan. No, mišići se nikada ne kontrahiraju izolirano. Mišići funkcioniraju kao koordinirane vrpce međusobno povezane miofascijalnim tkivom. Mišići se mogu vizualizirati kao da su povezani jednom ovojnicom koja obavija kostur od stopala do glave tvoreći miofascijalne meridijane u tijelu. Ti se meridijani mogu sagledati i na način kako ih prikazuje kineska medicina, samo na 'zapadni način'. Trener ili maser na taj način, vodeći se po tim 'vrpcama' mogu locirati stvaran izvor nelagode ili boli i riješiti ga. Upravo fascije koje se protežu od glave do pete, na stražnjoj su i prednjoj strani tijela, prolaze svim tkivima u tijelu (uključujući i cirkulaciju i organe) mogu nas voditi do izvora problema.

   Pilates instruktori na primjer mogu lakše, uz pomoć anatomske mape miofascijalnih vrpca, odrediti stvaran uzrok nekog problema, gdje je izvor napetosti. Česta zategnutost mišića stražnje strane natkoljenica sada se sagledava kao cjelina, a ne kao izolirana mišićna skupina. Fascija mišića stražnje strane natkoljenice proteže se od stopala kroz stražnju stranu noge kroz jednu stranu leđa, preko stražnje strane vrata, preko gornjeg dijela glave i završava na kostima čela, odmah iznad očiju.
   Pilates vježba 'Leg Circles' mnogima, pogotovo početnicima, teška je pri zadržavanju neutralne zdjelice. Uvriježeno je mišljenje da je tako zbog slabosti leđnih, trbušnih ili mišića dna zdjelice. No, problem može biti u nozi ili ...u vratu. Prateći meridijane fascija lakše se može otkriti izvor nejednakosti u mišićnoj snazi u određenom dijelu tijela i na taj način indirektno djelovati na otklanjanje nestabilnosti u jednom dijelu tijela prateći puteve meridijana (miofascija) do izvora problema.

   Kod izvođenja vježbe 'hundred', ako se radi u konačnoj izvedbi - sa pruženim nogama, pruženim rukama kraj tijela, podignutom glavom i prsima od poda, radi u potpunosti cijelo tijelo, svi mišići su aktivni, od centra tijela prema periferiji – rukama, nogama i glavi, kao i od mišića u centru tijela (core) u dubini bliže prema kostima i oprema površini tijela bliže prema koži.

   Promatrajući tijelo na taj način i klijenti koji prakticiraju Pilates ili bilo koju drugu sportsko-rekreativnu aktivnost postaju svjesniji funkcioniranja svog tijela kao cjeline, a tako i motiviraniji za vježbanje zbog bržih vidljivih rezultata koje nosi takva svjesna povezanost uma i tijela.

   Izvor: www.anatomytrains.com

   Ksenija Tićak, prof. kineziologije,
   Pilates body instruktor
  • Aktivne teme

   hainam134567d1

   uppppp

   Začetnik teme: hainam134567d1

   uppppppppppppp đê

   Last Post By: hainam134567d1 08-10-15, 12:18 Idi na posljednju poruku
   cozz95

   Moja teretana :D

   Začetnik teme: cozz95

   Evo, već dugo sam član foruma iako ne sudjelujem baš u raspravama, tu i tamo potražim ako nešto neznam, a jednako dugo idem i u teretanu (oko 5 godina).

   Last Post By: cozz95 07-10-15, 17:07 Idi na posljednju poruku
   filip112

   Mršavljenje poslje operacije, IIFYM ili Keto

   Začetnik teme: filip112

   Pozdrav,

   U 6mj sam operirao zglob (slomljenje 2 kosti), sad hodam i sve je ok. U međuvremenu sam skočio sa 72kg na 83kg i pala mi je

   Last Post By: filip112 04-10-15, 14:02 Idi na posljednju poruku
   exilestar

   Lean bulk,IIFYM,dal valja jelovnik?

   Začetnik teme: exilestar

   Imam 181 cm i 65 kg
   Cilj mi je po calorie calculatorima mi pise 2980 za odrzavanje ja sam dodao na to jos 200 kalorija za lean bulk..macrosi su

   Last Post By: Dinč 08-10-15, 14:02 Idi na posljednju poruku
   exilestar

   Sto napraviti

   Začetnik teme: exilestar

   Do sada sam izgubio skoro 30 kg,na low carbu sam vec 4 mj,sada sam "skinny fat",vide mi se prva 4 trbusna,rebra.. ali kada radim plank visi

   Last Post By: exilestar 04-10-15, 11:39 Idi na posljednju poruku
   jovica

   ramena

   Začetnik teme: jovica

   Zanima me jel pretjeram u treningu ramena. Znaci radim npr flayeve s 1 kg50x pa s 2 kg 40 i tak do 10 ponavljanja 3 il 4 pa poslje ohp il ona masina il

   Last Post By: kelly 08-10-15, 01:36 Idi na posljednju poruku
   exilestar

   Punjenje

   Začetnik teme: exilestar

   Pozdrav mislim da mi je vrijeme za prvo punjenje eh sad moze li mi netko objasniti kako se to radi,pogledao sam video na youtube i kazu nisko s proteinima

   Last Post By: kelly 08-10-15, 01:28 Idi na posljednju poruku