Male tajne proteinske industrije


Buildingbody
17.07.2015.

Proizvodnja nutrijenata od bjelančevina kreće od sirovina. Postojeća, najviše prerađena bjelančevina izolat je i temeljni materijal te čak niti on nema maksimalnu koncentraciju – jedva doseže donju granicu 93%. Valja znati da jedan proteinski prašak ima dva stanja; vlaga se može ukloniti sušenjem i tako se dobiva koncentrat (dobiva oznaku “dry basis”- suha tvar). To nije uobičajeno stanje praška jer u prirodnom obliku, izvan laboratorija, uvijek sadrži 5% vlage (oznaka “as is”- kako je).

U posljednje vrijeme pragmatične tvrtke svojim marketingom daju oznaku koja upućuje na suho stanje tvari i tako dobiju 5-6 dodatnih postotaka. Takav je primjer WTI-98. S tom se oznakom sve češće susrećemo, ali nije prava! Još uvijek govorimo o sirovini bjelančevine bez prerade i dodatnog okusa. Tome treba dodati i da je sve popularniji instantni oblik, dakle za odmah topive bjelančevine treba dodati određene tvari koje skinu nekoliko postotaka od postotaka bjelančevina.

Dakle, najbogatiji izvori bjelančevina su 90%-tni, ali najveći dio proizvoda za bodybuilding nisu izolati, već sadrže koncentrate (imaju manje postotaka, maksimalno 80-82%), eventualno su u instantnom obliku.

Sada slijedi dodavanje okusa i poboljšanje stanja (punoća okusa!) Naravno, u interesu uživanja u ovim proizvodima, mora im se dodati okus, čime određena količina ugljikohidrata i/ili masti neminovno dospijeva u proizvod jer se koriste npr. kakao, maltodekstrin i slično. Za punoću shakea, gustoću, stvaranje što manje pjene, dodaju se i takve tvari koje služe za poboljšanje sastava (stanja). Ovdje bih napomenuo da pojedine tvrtke nastoje u svoje proizvode staviti što manje spomenutih tvari koje nemaju hranjivu vrijednost.

Jednom riječju, nakon instantizacije ili popravljanja punoće sastava, proizvod može biti maksimalno 80%-tni. Najbolji je primjer 90%-ni Whey best koji sadrži osnovnu proteinsku tvar, čiji postotak bjelančevina u krajnjem proizvodu iznosi oko 80%.

Velik dio prosječnih nutrijenata od bjelančevina sadrži 66-75% mase. Unatoč tome, još mogu biti savršeni proizvod, međutim ako neka tvrtka napiše na svoj proizvod veći postotak bjelančevina od ovoga, to tada nije istiniti podatak i postavlja upitnim vjerodostojnost cijele tvrtke.

Proizvodi koji ne sadrže sumnjive ugljikohidrate i masti

Ako je jednom proizvodu dodan okus, tada će odmah njegov sadržaj, kako ugljikohidrata, tako i masti-biti znatno iznad nule. Već u samoj čistoj bjelančevini, ako eliminiramo najrjeđu mogućnost, ima i jednoga i drugoga. To je najuočljivije kod čokoladnih proizvoda, budući da je njihov sadržaj kakaa između 5-10%, što naravno sadrži kako ugljikohidrate tako i masti. Uvijek morate obratiti pozornost na sadržaj ugljikohidrata i masti označen na naljepnici, jer ako su ovi preniski ili je navedena vrijednost nula, dok je postotak proteinske mase previsok, tada taj proizvod nije to što piše na njemu!

Nažalost, kvalitetne bjelančevine imaju svoju cijenu, ali ona se i isplati.

Koje izabrati?

Od izvora bjelančevina, sportašima i bodybuilderima najbolja je bjelančevina sirutke (whey protein). Fiziološki, to je najanaboličnija bjelančevina i najbolje hrani mišiće u kritičnim trenucima.

Budući da je nakon treniranja gotovo obavezno unošenje tekuće hrane u obliku shakea, najpoželjniji je brz učinak bjelančevina sirutke, a mliječna sirutka jedina je vrsta bjelančevina koju gotovo da ne možete unijeti svakodnevnom ishranom i zato se preporučuje njezino uzimanje putem suplemenata.   


Komentiraj

POVEZANI ČLANCI


10 početničkih grešaka

Početničke greške su normalna stvar, ali ovih deset savjet će biti dovoljno da ne ispadneš potpuni gym-virgin ;)

5 funkcija vode u ljudskom tijelu

Svaka zdrava osoba trebala bi popiti 1,5 litre vode dnevno. A koliko vi pijete?

Početni program treninga za žene

Pratite napredak i osjećajte dobrobiti vježbanja. Budite redovite i vaše tijelo će vas nagraditi za sav vaš trud uložen u njega!